Home » Spenen

Spenen

Spenen, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Maar zijn spenen nou eigenlijk wel zo goed voor het gebit? In de meeste gevallen is er niks mis mee, als je een beetje op de volgende regeltjes let.

3 tips over spenen 

  • Doe de speen niet in je eigen mond om hem schoon te maken. Spoel de speen af, in jouw mond zitten bacteriën. Je kind wordt hier niet ziek van, maar het kan wel gevoeligheid voor tandbederf verhogen. Kook ook regelmatig de speen uit. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de speen van je kind wordt uitgewisseld met die van een ander, dit gebeurd nog wel eens op de kinderdagverblijf. Ook vallen ze wel eens op de grond.
  • Koop regelmatig een nieuwe speen. Grotere kinderen ontwikkelen een grotere zuigkracht, het kan dan gebeuren dat ze de speen van het schildje aftrekken. Geef daarom af en toen een goede ruk aan de speen, om te kijken of het speentje nog niet verzwakt is. Zorg ook dat de speen niet te groot is, een lange speen kan de huig van de baby aanraken, waardoor hij kan braken. 
  • Laat je baby in slapen met een speen, maar haal de speen uit zijn mond zodra hij echt slaapt. 

Het zuigen aan een speen heeft voor baby’s vaak een kalmerend effect. Omdat een speen zachter is dan een duim, komt er minder druk te staan op de tandjes en het gehemelte. Op deze manier krijgen de kaken en het gehemelte beter de kans om natuurlijk te ontwikkelen. 

Effect op het gebit of niet?

Een klein kindje met een van de soorten spenen die je hebt.

Er wordt gezegd dat een speen effect heeft op het gebit. Met duimen is dit inderdaad mogelijk, de stand van de kaken verandert zo snel, dit heeft ook invloed op de stand van de tanden en het volwassen gebit. Een speen heeft dit effect minder. Het is wel aan te raden om vanaf de eerste verjaardag het zuigen op een speen of duim af te leren. Overdag is dit het makkelijkste dan kun je je kindje beter in de gaten houden, of hem afleiden. ‘S nachts is dit moeilijker. 

Afleren van de speen

Met leren praten heeft het ook geen gevolgen. Kinderen hebben vaak moeite met het uitspreken van combinaties van twee letters. Het komt dus niet door de speen, als hij ‘peen’ zegt in plaat van ‘speen’. Wel is de ontwikkeling om deze combinatie beter te leren, het beste zonder de speen in zijn mond. Haal de speen dus overdag zoveel mogelijk uit de mond. 

Je hebt verschillende soorten spenen. De bekendste zijn de kersvorm en de dental speen.  Een kersvorm zal eerder worden geaccepteerd door je baby, aangezien deze de vorm nabootst van de tepel. Een dental speen is wel makkelijker in te houden, zo valt de speen dus minder snel op de grond, dit is een stuk schoner.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby