Home » Luiers » Stoffen luiers

Stoffen luiers

Tegenwoordig heb je meer keuzes als het om luiers gaat. Hier gaan we het hebben over stoffen luiers, ook wel ‘wasbare luiers’. Je hebt ze van katoen, kunstvezel of zelfs van bamboe.

Je kunt de stoffen luiers onderscheiden in 3 hoofdgroepen:
  • De pocketluiers. Een broekje met zakje waarin je een inlegger doet. Vervolgens doe je deze net zo aan als een wegwerpluier.
  • All-in-on luier. Dit is een luier, overbroekje en inlegger in één geheel. Het drogen van deze luiers duurt hierdoor wel wat langer. Ook gaan ze wat minder lang mee, omdat je alles steeds moet wassen.
  • Tweedelige luier. Hier vervang je de luier en inlegger bij elke verschoning, het broekje wanneer nodig.
Redenen waarom mensen kiezen voor wasbare luiers. 
  • De meeste ouders doen het uit milieuoverwegingen. 
  • De investering is in eerste instantie groter, maar als je eenmaal die luiers in je huis hebt, bespaar je ook weer een flink geldbedrag.
  • Sommige kinderen reageren allergisch op wegwerpluiers. 
  • Je kunt ze kopen in verschillende, leuke soorten stoffen. 
  • Met wasbare luiers heb je hoe dan ook luiers in je huis. 
Een aantal leuk gekleurde stoffen luiers.

Dat je één keer een grote uitgave moet doen voor wasbare luiers, schrikt sommige ouders af. Terwijl het gebruiken van wasbare luiers volgens milieucentraal gemiddeld €450 scheelt. 

De extra was met wasbare luiers valt ook wel mee. Gemiddeld verschoon je per dag ongeveer 5 luiers. In de eerste twee maanden zal je misschien per week 1,5 wasje extra moeten draaien. Daarna nog maar 1 extra was per week. Dit zegt Milieu Centraal. De wasbare luiers kan je prima op  40 graden wassen. Wel is het aan te raden om op 60 graden te wassen als het kindje ziek is of bij hardnekkige vlekken. 

Let er wel op dat je geen wasverzachter gebruikt: Katoenen luiers nemen hierdoor minder vocht op en babyhuidjes zijn er gevoelig voor.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby