Kindvriendelijke achtertuin

Kinderen spelen vaak erg wild en vrij. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kan een kindvriendelijke tuin handig zijn. Een kindvriendelijke achtertuin hoeft echt niet te betekenen dat er enorm veel speeltoestellen in je achtertuin moeten komen. Het moet meer een plek zijn waar jouw kind op een veilige manier kan spelen, maar dat de rest van het gezin ook gewoon prima van de tuin gebruik kan maken. 

Een zachte landing

Een zandbak, leuk voor je kindvriendelijke achtertuin

Je wil de kans op een ongeluk tijdens het spelen natuurlijk zoveel mogelijk minimaliseren. Je kunt dan bijvoorbeeld gewoon kiezen voor gras of kunstgras. Maar je kunt ook kiezen om onder de speeltoestellen rubberen tegels of houtsnippers te plaatsen. Nog een andere optie een zandbak. Belangrijk is wel om de zandbak schoon te houden, dit is makkelijker wanneer je kiest voor een zandbak die je ook kunt afsluiten. 

Veel of weinig speeltoestellen?

Wanneer je kind wil buiten spelen en er staan een heleboel speeltoestellen of andere mogelijkheden om te doen, wordt het misschien lastig om voor hen te kiezen. Daarom zou een mogelijkheid kunnen zijn dat je kiest om weinig speeltoestellen te plaatsen, zodat je kindje zelf met andere creatieve opties komt om te doen tijdens het spelen. 

Planten

Zeer waarschijnlijk heb je wel wat planten en bloemen in je tuin staan. Dan is het wel belangrijk dat je er een beetje op let, dat het geen giftige planten zijn. Kinderen zijn natuurlijk erg nieuwsgierig en willen vaak alles aanraken. Ook kunnen ze geïnteresseerd zijn in de besjes die er groeien aan de plantjes, deze kunnen nog wel eens gevaarlijk zijn. 

Eigen plekje

Hoe fijn het zonnetje meestal is, kan het toch soms best ook wel fijn zijn om een beetje schaduw te hebben. Wanneer het hoogzomer is en je hebt geen boom of iets dergelijks in de tuin, dan wil je wel een plekje voor je kindje hebben waar hij buiten in de schaduw kan zitten. Gelukkig heb je super handige zogeheten schaduwdoeken, deze kun je heel makkelijk ophangen en zo heb je dan een stukje in je tuin uit de zon waar je kindje kan spelen. Hier kan je eventueel ook nog een leuk kinderstoeltje met een klein tafeltje zetten, zodat je kindje ook hieraan kan zitten. 

Leuke ideeën om je tuin mee aan te vullen

Je hebt een heleboel keuze als het gaat om spulletjes voor in je kindvriendelijke achtertuin. 

Een schommel, ook leuk voor in je kindvriendelijke achtertuin
  • Wat dacht je bijvoorbeeld van een schommelstoel of een gewone schommel. 
  • Veel kinderen vinden het leuk om in tentjes of hutjes te spelen. Dan kan een tipitent of andere speeltent erg leuk zijn om in je tuin te zetten. 
  • Wat ook leuk is, is een eigen moestuintje. Zo krijgen je kinderen al vroeg groene vingers en ze leren er ook nog eens wat van!
  • Ook dromen veel kinderen van een soort eigen speeltuin in de achtertuin. Wanneer je tuin redelijk wat ruimte heeft kun je gemakkelijk kiezen voor een speeltoestel. Je kunt ze gewoon kopen natuurlijk, maar je kunt ze ook speciaal op maat laten maken, zodat je weet dat het speeltoestel goed in je tuin past. 
  • Als laatste kan een watertafel of zandbak in de tuin ook heel leuk zijn. Zoals eerder al gezegd is het wel handig om bij een zandbak te kiezen voor een zandbak die je kunt afsluiten, dit is makkelijker om de zandbak schoon te houden.