Kinderziektes

Alle kindjes zijn wel eens ziek. En een verkoudheid is vaak snel opgelopen bij kleine kindertjes, die nog weinig weerstand hebben opgebouwd. De meeste van deze kwaaltjes zijn onschuldig, maar gewoon vervelend. Toch is het handig om te weten welke acties je moet ondernemen om je kindje te laten herstellen. We hebben hier wat tips op een rijtje gezet, op bron van de Consumentenbond. 

Waterpokken

Meestal beginnen waterpokken als een gewone verkoudheid. Daarna verschijnen allemaal blaasjes op het lichaam. In de meeste gevallen verloopt de ziekte mild: er is sprake van lichte koorts en last van jeukende blaasjes. 

Wat kun je doen?

Er zijn geen medicijnen tegen waterpokken. Wel kun je bij de apotheek zalfjes krijgen die de jeuk verminderen. Ook is het verstandig om de nageltjes van je kindje te knippen, zodat hij de pokken niet kan open krabben. 

Als je kindje zich goed voelt mag hij naar school of het kinderdagverblijf. Belangrijk is wel om de besmetting te melden, zodat andere ouders ook op de hoogte zijn van een mogelijke besmetting van hun kind. 

Pseudokroep

Pseudokroep kan er uitzien als iets bedreigends, maar is gelukkig een vrij onschuldige aandoening. Meestal heeft je kindje er overdag geen last van gehad, misschien een paar kleine verkoudheidsklachten. Maar dan ‘s nachts komt er een aanval, je kindje krijgt dan een blafhoest en kan ook benauwd worden. Deze symptomen zijn vaak een beetje angstaanjagend, maar het is belangrijk dat je ook als ouder rustig blijft, een kindje die de angst van zijn ouders overneemt kan nog benauwder worden. Probeer je kindje af te leiden en gerust te stellen.

Wat kun je doen?

Wat soms helpt om de hoest te verlichten is warme, vochtige lucht. Je kunt dan bijvoorbeeld samen naast de stromende douche gaan zitten, met de badkamerdeur dicht. 

Je kunt ook wat verzachtends voor de keel geven. Bijvoorbeeld thee met honing. Geef alleen thee met honing aan kinderen ouder dan 1 jaar. Voor baby’s zitten er bacteriën in honing waar ze ziek van kunnen worden. 

Mochten de verschijnselen niet binnen een paar uur weg zijn, of wanneer de benauwdheid heel erg is of niet verminderd, neem dan contact op met de huisarts. 

Middenoorontsteking

Als je kindje last heeft van een middenoorontsteking, worden ze vaak huilerig en kunnen ze last hebben van koorts. Als je kindje nog niet kan praten is het natuurlijk lastig voor hen om aan te geven dat ze pijn hebben aan hun oor. Toch grijpen kindjes vaak wel naar hun pijnlijke oor. 

Wat kun je doen?

Gelukkig zijn de meeste oorontstekingen binnen een paar dagen verdwenen. Alleen wanneer je baby jonger dan 6 maanden is, of als de oorontsteking ernstig verloopt, geven artsen antibiotica. 

Bij een “gewone” oorontsteking kun je helaas niks anders doen dan de pijn te bestrijden. Geef je kind regelmatig paracetamol, geef dit gespreid over de dag de maximale dosis. Hoeveel je mag geven aan je kind staat op de bijsluiter. 

Krentenbaard

Een veel voorkomende besmettelijke huidinfectie bij kinderen. De blaasjes van krentenbaard ontstaan meestal rondom de neus en mond. Er zijn ook veel mensen die de bacterie voor krentenbaard bij zich dragen, maar hier nooit last van hebben. 

Wat kun je doen?

Voorkom door middel van de nageltjes van je kindje te knippen, dat hij gaat krabben, het krabben maakt de krentenbaard alleen maar erger. Ook is het belangrijk de handjes goed te wassen. Ook de handdoek na het gebruik van je kindje wassen, dit voorkomt besmetting van anderen. 

Als de krentenbaard ondanks de adviezen niet verdwijnt, erger wordt of terugkomt, bezoek dan de huisarts. 

RS-virus

Dit is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Deze infecties komen vaak voor tussen november en april. De eerste twee dagen wordt je kindje verkouden. Daarna krijgt je kindje koorts, ook kunnen een piepende, snelle ademhaling en intrekking tussen de ribben voorkomen. Meestal drinkt je kindje ook niet meer goed dan. Ze kunnen erg ziek worden en longontsteking krijgen.

Wat kun je doen?

Biedt je kindje vaker drinken aan en zorg voor voldoende rust. Het lichaam van je kind moet warmte kwijt kunnen, dus trek dunne en losse kleding aan. De hele dag in bed blijven is niet nodig. Geef hem alleen een laken, tenzij hij trilt of het koud heeft. 

Wanneer de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt of je kindje niet genoeg eet of drinkt, neem dan contact op met de huisarts.