Insectenbeten

Niks is vervelender dan dat je kindje wordt gestoken door een mug of ander insect. Hier geven we een aantal tips om insectenbeten te voorkomen of wat je moet doen als je kindje wel is gestoken. 

Muggen

Zo houd je muggen op afstand. 

  • Hang een klamboe over het bedje van je kind. Je kan eventueel ook een klamboe over de kinderwagen hangen wanneer je gaat wandelen. 
  • Ze horren voor deuren en ramen. 
  • Trek je kindje witte kleding aan of kleding die het lichaam goed bedekt. 
  • Gebruik voor kinderen onder de 6 jaar een middel met citriodiol of icaridine, als anti-insectenmiddel. Je hebt ook middelen met DEET, dit is ook effectief, maar niet geschikt voor jonge kinderen. 

Bijen en wespen

Een wesp op een paarse bloem. Een van de beestjes waar je insectenbeten van kan krijgen.

Je hebt natuurlijk ook nog bijen en wespen. Mocht je kind gestoken zijn door een bij of een wesp. Controleer eerst of de angel van de bij is blijven zitten, probeer deze eruit te halen. Kijk voordat je dat doet wel even of er geen gifzakje meer aan de angel zit. Zorg dan ook dat je hier niet in knijpt, want zo kan er nog meer gif naar binnen. Als je de angel eruit hebt gehaald, kun je het wondje spoelen en deppen met joodpovidon. 

Neem contact op met de huisarts als:

  • Als je kindje in zijn mond, keel of tong is gestoken.
  • Wanneer je kindje direct na een steek benauwd wordt. 
  • Op het moment dat je kind direct na de steek uitslag of zwellingen krijgt op andere plekken dan waar hij gestoken is. 
  • Je kind overgevoelig is voor insectensteken of al een keer eerder er erg ziek van is geworden. 

Mieren

Wanneer je lekker buiten wilt gaan picknicken of spelen met je kindje, kunnen er natuurlijk wel eens mieren rond lopen. Zowel zwarte als rode mieren kunnen bijten. Nu zijn mierenbeten gelukkig niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel erg vervelend jeuken. Je kunt dus als je buiten op de grond gaat zitten letten op, of er geen mierenhoop in de buurt is. Of kijken of er mieren over bomen en struiken ziet lopen. 

Tegen de jeuk

Tegen de jeuk van insectenbeten zou je eventueel wat verkoelends op de huid kunnen smeren. Je kunt dan denken aan een natte doek, ijsklontjes, koud water, water met azijn of bepaalde crèmes zoals zinkzalf.