Home » Flesvoeding

Flesvoeding

3 tips voor de juiste flessen

Een moeder heeft bij de geboorte van haar kind altijd twee keuzes te overwegen en die bestaan uit de opties om je kind flesvoeding of borstvoeding te geven. Hier volgen een aantal tips en advies als het gaat om de flesvoeding voor het kind.

  • Gebruik een flessenwarmer. Dit is een super handige en makkelijke manier om je flesje op te warmen. Je zet het flesje erin en stelt het apparaat in op de juiste temperatuur. Met één druk op de knop zet je hem aan en binnen drie minuten is het flesje klaar. Ook handig zet de flessenwarmer naast je bed, zo hoef je niet ‘s nachts naar beneden om het flesje klaar te maken. 
  • Koop minimaal 2 flessen. Als je nog een vies flesje hebt, heb je altijd nog een schoon flesje die je kan gebruiken. 
  • Voor flesvoeding: schudt het flesje niet, maar rol het in je handen. Zo ontstaan er minder luchtbelletjes. 
Een moeder die haar baby flesvoeding geeft.

Als je kiest voor de flesvoeding, zijn er ten eerste al verschillende soorten flessen die je kan gebruiken bij het kind. Je hebt bij de flessen verschillende soorten nekken die ook weer verschillende functies hebben. Je hebt een schuine nek, voor minder winderigheid en een fles met een wijde nek voor een grotere zuignap. Die is perfect voor baby’s die wisselen van borstvoeding naar flesvoeding. 

Schoon maken van de flesjes

Vergeet nooit om de fles schoon te maken dit kan met een flessenborstel, zodat zelfs de onderkant van de fles wordt schoongemaakt. Je kan de flessenborstel ook voor andere flessen gebruiken. Mocht je aangekoekte melk-of pap resten hebben in de fles, zou je eventueel ook gebruik kunnen maken van koffiedik. Schep wat koffiedik in de babyfles, doe tot de helft water in de fles. Draai de speen erop en schud de fles goed heen en weer. Spoel de babyfles goed na met schoon water. 

Flessen uitkoken

Nog een manier om je fles schoon te maken in door uitkoken. Dit werkt als volgt: Zet een pan met schoonwater op het vuur. Maak eerst alle onderdelen schoon (de speen, doppen en de fles zelf), leg ze daarna in het water. Er hoeft geen deksel op de pan. Na 3 minuten kun je de speen en de doppen uit het water halen. De fles kan je minimaal 5 minuten laten koken. Leg daarna alle onderdelen te drogen op een theedoek. 

Je zou eventueel ook je flessen kunnen uitkoken in de magnetron. Vul de fles voor driekwart met water. Leg de doppen en spenen in een bakje met water er naast. Hou ook hier weer de 3 minuten voor de speen en doppen aan en de 5 minuten voor de fles. 

Een tip bij het maken van flesvoeding

Als je flesvoeding maakt is het verstandiger om de fles in je hand te laten rollen, dan dat je hem schut. Als je hem rolt ontstaan er minder luchtbelletjes, dit helpt bij het voorkomen van darmkrampjes. 

Wanneer je eerst je baby borstvoeding hebt gegeven en je wil je baby nu graag flesvoeding geven, zal je baby misschien in het begin weigeren. De baby is gewend aan jouw geur. Laat dus in het begin je partner of iemand anders de fles geven, een paar dagen later kan je het dan zelf nog een keer proberen.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby