Home » Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is een van de best bewezen voeding voor je baby. Het is goed voor hun gewicht, gezondheid en beschermt tegen ziektes. Je kan na de eerste paar dagen al borstvoeding geven. Schrik niet als er eerst gele melk uit de borst komt, want na 30 tot 40 uur verandert dat alweer in witte melk. Raak ook niet in paniek als het wat langer duurt na een gecompliceerde bevalling.

3 algemene tips voor de borstvoeding

  • Leg na de geboorte de baby op de blote huid. Huid-op-huidcontact na de bevalling is erg belangrijk. De baby blijft zo goed op temperatuur en ook is het belangrijk voor de hechting met je kindje. 
  • Geef alleen bijvoeding op medisch advies. Zolang alles goed gaat met de baby, hij drinkt goed en regelmatig, is er geen reden voor bijvoeding. Blijft de baby achter in gewicht, dan is het belangrijk dat je vraagt voor medisch advies. 
  • Vertrouw op je eigen gevoel. Je zal waarschijnlijk overladen worden met goed bedoeld advies van mensen om je heen. Maar twijfel hierdoor niet aan jezelf, kijk naar de baby, luister naar je eigen gevoel en doe waar jij en je baby je goed bij voelen. 

Wees nooit bang dat je baby niet genoeg melk ontvangt, omdat een baby altijd zal pakken wat die nodig heeft. Al zitten er genoeg voedingsstoffen in de borstmelk, heeft de baby nog wel een aantal extra druppels vitamine D en K nodig. Die druppels mag je al na een week aan de baby geven. Als borstvoeding geven niet lukt probeer nooit op te geven en blijf rustig.

Een moeder die haar baby borstvoeding geeft.

Geef de eerste twee weken, acht keer per dag borstvoeding. Je baby laat vanzelf merken dat die genoeg borstmelk op heeft. Dat kan door een tepel zijn die wordt losgelaten of een langzamer zuigritme. 

Kolven

Als je begint met kolven moet je ontspannen zijn en je moet in een rustige omgeving zijn. Doe het niet als je pijn in de borsten voelt of als je je de borstvoeding wilt laten afleren. Het wordt aangeraden om na zes maanden met de borstvoeding te stoppen, omdat de baby dan meer dan alleen borstvoeding nodig heeft. Dit kan je doen door de baby steeds kleine hapjes met eten te geven.

Borstvoeding geven kost natuurlijk best wel wat energie. Je hebt veel slapeloze nachten. Toch is het erg belangrijk om ergens je rust vandaan te halen. Plan bijvoorbeeld wat minder bezoek in en zorg dat je wat extra hulp krijgt bij het huishouden. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor een ander zorgen.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby