Betrouwbare oppas

Een getekende kat die aan het oppassen is op zijn baby katje

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare oppas? Ik geef je een aantal tips waarbij je op kan letten.

Via via

Een oppas die ervaring heeft en waar ook anderen positief over zijn is natuurlijk erg prettig. Misschien is er bij een van je buren een oudere dochter of zoon die kan oppassen. Ook kun je op het schoolplein aan andere ouders rondvragen. Wanneer het een ouder kind van bekende is, is dit best fijn, aangezien jij die ouders zelf ook kent, dus wordt dat automatisch een betrouwbare oppas. Mocht er dan eventueel wat gebeuren op het avondje dat jij weg bent, weet je zeker dat er een goede hulplijn in de buurt is die kan bijspringen als dat nodig is. 

Checklist geschikte oppas
  • klikt het goed tussen de oppas en de kinderen? Je kunt de oppas een keertje overdag langs laten komen, als je er zelf ook bij bent. Zo kun je kijken of de oppas en jouw kinderen een beetje overweg kunnen komen met elkaar. 
  • Check referenties: vraag aan je oppas een nummer van een ander oppasadres, zo kun je navragen of deze oppas inderdaad een beetje geschikt is. 
  • Maak duidelijke afspraken over wat je verwacht: hoe laat moet het kind in bed liggen, moeten de kinderen buitenspelen of mogen ze ook een filmpje kijken? Als je dit allemaal goed afspreekt, ontstaat er minder verwarring over de afspraken. 
  • Bij twijfel niet doen. Wanneer je er geen goed gevoel bij hebt. Blijf dan doorzoeken naar een oppas waar je wel een goed gevoel over hebt. 
Wat kost een oppas?

Als je voor het eerst een oppas moet regelen kan het soms best lastig zijn om te tarieven in te schatten. Wat je betaald hangt meer af van wat de oppas moet doen dan van de leeftijd.

Ik zelf pas op bij het dochtertje (7) van onze oude buren. Ik ben zelf nu 18 en krijg meestal gewoon 5 euro per uur. Hiervoor hoef ik niet zo heel veel te doen. Meestal heeft ze al gegeten of is er al eten gemaakt, dus vaak als ik aankom is ze een filmpje op de bank aan het kijken. Dit mag ze meestal gewoon de hele avond doen en om 8 uur zorg ik dat ze haar tanden gaat poetsen en d’r pyjama aantrekt. Daarna breng ik haar naar bed en lees ik haar nog een verhaaltje voor. Ze heeft nog wel eens moeite om in slaap te komen, maar meestal kan ik zelf daarna gewoon een filmpje kijken en is er niks aan de hand. 

Wat er verder door anderen wordt genoemd qua prijzen.
  • avondtarief. Hier wordt inderdaad meestal 5 euro per uur voor gerekend. Mocht je nou tot middernacht wegblijven, is het misschien wel netjes om voor die uren wat extra te betalen. Eventueel kun je van te voren ook een vast bedrag afspreken, zodat jullie beiden weten wat de oppas verdient. 
  • Uurtarief overdag. Wanneer je oppas overdag moet oppassen, kun je rekening houden met het aantal kinderen. Volgens het Nibud is het uurloon van het oppassen op één kind tussen de 4 en 6 euro. Bij twee kinderen is dit tussen de 6 en 8 euro. Gaat het om meer dan 3 kinderen of komen er regelmatig vriendjes en vriendinnetjes spelen, dan ligt het bedrag tussen de 8 en 10 uur. 
  • Oppas plus. Wanneer de oppas overdag ook andere taken moet overnemen, zoals de kinderen van school halen, naar zwemles brengen, koken of misschien zelf wel een wasje moet doen. De oppas moet dan veel meer taken doen dan een avondoppas. Een hulp in de huishouding kost zo’n 10 tot 15 euro per uur. In dit soort gevallen is het handig om een wat oudere oppas te regelen, die wat meer ervaring heeft met deze dingen. 

Als je de tarieven met je oppas hebt afgesproken, is het handig om nog een paar andere afspraken te maken. 

  • Betaal je mee in de reiskosten van de oppas?
  • Betaal je je oppas als je last-minute afzegt, wanneer je kind bijvoorbeeld ziek is?
  • Betaal je door als je oppas onverwachts ziek wordt?