Home » Basics » Traphek

Traphek

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val van de trap is één van de meeste ernstige ongevallen bij baby’s en kleine dreumes. Gelukkig bestaat er een traphek!

De Consumentenbond test sinds 2015 traphekjes. Jaren kwamen er traphekjes met veiligheidsproblemen uit. De traphekjes uit 2018 waren wel allemaal veilig, maar helaas werden er in 2019 en 2020 weer gevaarlijke exemplaren gevonden. Er is ook een ‘zwarte lijst’ gemaakt door de Consumentenbond met hekjes die je dus niet moet kopen.

Hier volgen een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij een traphek.
  • je baby moet jonger zijn dan 2 jaar. De meeste traphekjes zijn niet geschikt om groter of zwaarder gewicht tegen te houden. Probeer daarom ook zo snel mogelijk je kind te leren dat ze niet bij de trap moeten spelen. 
  • De trap moet natuurlijk wel geschikt zijn. Dus geen open trap met veel ruimte tussen de spijlen of traptreden. 
  • Het traphekje moet aan een muur of stevige trappost kunnen worden bevestigd. 

Een traphekje hoeft natuurlijk niet duur te zijn, je kunt ze dan ook vaak wel tweedehands vinden. De consumentenbond heeft een aantal dingen op een rijtje gezet, zodat je wel een veilig traphekje meekrijgt. 

  • Ga altijd langs bij de vorige eigenaar van het hekje om te kijken hoe het hekje geïnstalleerd moet worden.
  • Kijk of er geen beschadigingen op zitten of dat de verf eraf bladdert. 
  • Controleer of er geen onderdelen missen, ook onderdelen om het hekje te bevestigen. 
  • Kijk of er onderdelen los zitten die eigenlijk vast horen te zitten. 
  • En als laatst kijk of het hekje zelf veilig is. 

Koop geen ‘harmonicahekje’ deze zijn bedoeld voor huisdieren, maar deze zijn niet stevig en veilig genoeg voor kinderen. 

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby