Home » Baby verzorging

Baby verzorging

Baby’s hebben een gevoelige en kwetsbare huid. Het is daarom belangrijk om de huid van je baby goed te verzorgen. Hier volgen wat tips en advies voor de verzorging van de huid van je baby.

3 tips voor de uiterlijke verzorging van je baby
Een blije baby op een handdoek, na een goede verzorging.
  • Niet te vaak in bad. Het is genoeg om je baby twee à drie keer per week in bad te doen. Gebruik hierbij ook lauwwarm water, door te warm water droogt de huid snel uit. 
  • Het is belangrijk de eerste paar maanden nog geen zeep te gebruiken, ook hierdoor droogt de huid snel uit. Wat je wel kan doen is een beetje babyolie in het badje, dit houdt de huid soepel en lekker zacht. 
  • Na het wassen kun je het beste een hydrofiele doek gebruiken om je baby mee af te drogen. Deze neemt namelijk veel meer vocht op dan een gewone badstof handdoek. Met het afdrogen is het belangrijk dat je ook goed de plooien in de liezen, nek, hals, oksels en knieholtes meeneemt. Na het afdrogen de baby goed insmeren met bodylotion die speciaal voor baby’s is.  
Ook baby’s hebben last van een aantal veel voorkomende huid probleempjes. 
  • Witte puntjes. Witte puntjes zien eruit als warmte blaasjes. Ze zitten meestal op het gezichtje of in de nek. Deze komen meestal 3 tot 5 weken na de geboorte te voorschijn, maar verdwijnen vanzelf weer. 
  • Droge huid: de huid is rood en schraal. Smeer deze plekjes in met wat vette babycrème. 
  • Berg: Losse, vettige stukjes op het hoofd. Je kunt het hoofd insmeren met babyolie om dit te los weken. 
  • Luieruitslag: Veel baby’s hebben hier last van. Dit komt doordat de huid in aanraking komt met urine. Hierdoor wordt de huid rood en schraal. Je kunt dit voorkomen om de billetjes goed schoon en droog te houden en regelmatig de luier te verschonen. Was ze elke dag met lauw water en smeer ze in met babyzalf. 

Voorkom in de winter uitdroging van de babyhuid, door dit in te smeren met vettige crème. 

In de zomer is het belangrijk om je baby het eerste half jaar uit de zon te houden. Smeer je baby altijd goed in met een zonnebrandproduct voor baby’s. Doe dit ook in de schaduw. Vermijd dus zo veel mogelijk de felle zon en zet je baby eventueel een hoedje op.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby