Home » Babykamer » Molton

Molton

Natuurlijk kan er ‘s nachts nog wel eens een ongelukje gebeuren. Daarom zou je een molton kunnen afschaffen. Dit zou het matras moeten beschermen tegen vocht, waardoor het matras zo hygiënisch mogelijk blijft. Maar er zijn heel wat twijfels of deze producten ook echt zo goed en nodig zijn als wordt beweerd door babywinkels.

Waarom niet nodig?

Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat je baby prima zonder molton kan. Er zijn geen bewijzen gevonden dat deze beschermers extra bijdragen aan de veiligheid van de baby.

Extra ventilerend niet nodig

Er wordt gedacht dat “hoe meer lucht er wordt doorgelaten, hoe beter’. Dit is mogelijk ontstaan uit de angst voor wiegendood.

Er is nog geen goede verklaring voor wiegendood. Wel is er bekend dat warmtestuwing en rebreathing belangrijke risico’s zijn.

Warmtestuwing. Als de baby zijn warmte niet goed kwijt kan, raakt hij hierdoor oververhit.

Rebreathing. Het inademen van lucht waar weinig zuurstof inzit, en juist te veel koolstofdioxide.

Zorg er dus voor dat je baby niet te warm is ingestopt en altijd vrij kan ademen.

Er is geen enkel bewijs voor dat je baby veiliger slaapt met een extra ventilerende matras of matrasbeschermer. Fabrikaten vertellen dit aan jonge ouders, om zo hun dure producten te verkopen. Maar als je de Veilig Slapen Adviezen van de Consumentenbond op volgt, geeft dat net zo veel veiligheid voor je baby, en dit is gratis.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby