Home » Babykamer » Bewegingsmonitor

Bewegingsmonitor

Fabrikanten maken reclame voor apparaatjes die wiegendood zouden kunnen voorkomen. Een bewegingsmonitor zou moeten waarschuwen voor onderbreking van de ademhaling of andere vitale functies, of voor verandering van temperatuur van de baby. Maar omdat er geen enkel product wiegendood gegarandeerd voorkomt, mogen fabrikanten dat ook niet letterlijk beweren.

De Consumentenbod adviseert, om geen bewegingsmonitor of ademhalingsdetector te gebruiken. Denk je dat je kindje in de gaten moet worden gehouden als hij slaapt? Bespreek dit dan met de kinderarts.

Waarom niet gebruiken

Het is nooit aangetoond dat je met die apparaatjes wiegendood kunt voorkomen. De apparaatjes hebben detectoren die beweging, zuurstof of hartslag meten. Maar het is heel normaal als een jonge baby tijdelijk niet ademhaalt. Vanaf ongeveer 6 maanden neemt de remslaap toe, een diepe slaap, met een normale, maar oppervlakkige ademhaling. Zo’n bewegingsmonitor kan die oppervlakkige ademhaling niet goed meten.

Uit een ander onderzoek blijkt dat een bewegingsmonitor of alarmmatje vaak vals alarm geeft. Als ouders denken dat hun kindje veilig op de buik kan slapen, omdat ze toch veilig op zo’n matje liggen, wordt de kans op wiegendood alleen maar vergroot. Doordat de monitors vals alarm geven, geeft dit bovendien ook onrustig voor de ouders.

Ook wordt er door de Verenigde Staten en Canada gewaarschuwd voor snoeren. Sommige van de apparaatjes hebben snoeren die stroom geven. Baby’s kunnen hierin verstrikt raken en zo stikken.

Monitoren bij medische indicatie

In sommige gevallen kan het soms wel nodig zijn om een monitor te gebruiken. Bijvoorbeeld als je baby te vroeg geboren is, of een bepaalde aandoening heeft. Je moet dan wel de hartslag registreren, dit kan alleen met een betrouwbare monitor. Deze kun je alleen thuis gebruiken als je een medische indicatie hebt. Hier hoort ook een goede begeleiding, gebruiksinstructie en reanimatietraining bij.

Een gezonde baby aan een monitor koppelen heeft niet zo veel zin.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby