Home » Babybedden

Babybedden

Een babybedje is natuurlijk een belangrijke must have. Maar ga je dan voor een wieg of een ledikant? Hier volgen een paar handige tips en helpende informatie voor jouw keuze in babybedden. 

Hier volgen 3 Tips waar je op moet letten bij je babybedje

  • Zorg dat er geen gevaarlijke spullen in of rond het bedje staan, denk hierbij aan grote kussens en knuffels. 
  • Zet je het ledikant niet te dichtbij een raam. Als de baby wat ouder is kan hij op de vensterbank klimmen, of je hebt kans op tocht. Zet het ledikant ook niet te dichtbij een kachel of warmtebron, hierdoor kan je baby oververhit raken. De perfecte kamertemperatuur is 18 graden celsius. 
  • Als je de wieg zelf wil verven, gebruik dan verf op waterbasis. Verf een aantal dunne lagen over elkaar, hierdoor raakt de verf minder snel los, mocht je kind op het hout sabbelen of bijten. 
Een van de opties voor babybedden, een ledikant van hout met een matras.

Een wieg is meestal alleen geschikt voor de eerste paar maanden na de geboorte van je baby. Een ledikant is groter en gaat wel een paar jaar mee. Je hebt ook ledikanten die je later kan ombouwen tot een peuterbed. Als je een pasgeboren baby hebt maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat je kiest. 

Wat ook een mogelijkheid is is om te kiezen voor een co-sleeper. Dit is een bedje met een open zijkant, zo kan je het aan jou bed vastmaken. De baby ligt op deze manier in zijn eigen bedje, maar je zou hem eventueel wel kunnen aanraken. 

Opmaak voor je babybedje

Bij je babybedje is het belangrijk dat het matras goed aansluit. Het mag niet meer dan 2 centimeter langer of korter zijn. Een goed matras is een stevig maar zacht matras. Zorg er wel voor dat het ook weer niet te zacht is, als het matras te zacht is kan het hoofdje er in weg zakken. Qua beddengoed zorg je ervoor dat je het kort opmaakt, zodat de babyvoetjes bijna het uiteinde van het bedje aanraken. Op deze manier kan de baby niet onder de deken komen.

Gebruik geen hoofdbeschermers tegen de spijlen van het ledikant, hier kan de baby met zijn gezicht tegen aan gaan liggen, hierdoor krijgt hij weinig lucht. Het wordt afgeraden om tot je kindje 2 jaar oud is, geen dekbed of kussen te gebruiken. Door een dekbed kan warmtestuwing ontstaan, doordat kinderen het al vaak snel warm hebben. Een kussen is onnodig en ook gevaarlijk dit zegt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder

Gerelateerde onderwerpen

BabyBaby