Autostoeltje

De veiligheid van je kleintje staat altijd voorop, vooral ook onderweg. Er kan van alles gebeuren onderweg, het is dus belangrijk dat het autostoeltje van je baby of kind aan de strenge veiligheidseisen voldoet.

Het is handig om vóór je bevalling al een autostoeltje aan te schaffen. Je mag je baby namelijk alleen in de auto vervoeren met een autostoeltje. Dus ook gelijk al na een ziekenhuisbevalling.

Hieronder volgen een aantal tips van de Consumentenbond, waar je op kunt letten bij het kopen van een autostoeltje.
  • Let op het gewicht van het zitje. Sommige zitjes zijn erg zwaar, wat vervelend kan zijn als je ze vaak moet tillen.
  • Kijk of je een babystoeltje op het onderstel van een kinderwagen kunt plaatsen.
  • Ga na of je het zitje met 1 hand kunt bedienen, bijvoorbeeld bij het aanpassen van de hoogte van de hoofdsteun.
  • Sommige autostoeltjes geven aan of je kind goed vast zit.
Wat je volgens de Consumentenbond beter niet kunt gebruiken:
  • Reiswieg. Je kunt baby’s ook vervoeren in een speciale reiswieg. Deze staat dwars op de achterbank. In een botsing is je kind echter beter beschermd in een babyzitje.
  • Vangtafel. Er zijn peuterstoeltjes waarmee je je kind vastzet in een soort harnasje. Ook heb je autostoeltjes waarbij peuters vastzitten met een vangtafel. Dit vinden peuters niet altijd prettig. Er gaat ook een discussie of zo’n vangtafel wel echt zo veilig is.
  • Zittingverhoger. Voor oudere kinderen is het niet voldoende om alleen een zittingverhoger te gebruiken. Een betere keuze is om een stoeltje met rugleuning te kopen. Zo zijn ze veel beter beschermd tegen een botsing van opzij.

Betrouwbare oppas

Natuurlijk wil je een keertje weg kunnen samen met je partner. Of je wil iets gaan doen met vriendinnen en je partner is ook niet thuis vanwege werk of iets dergelijks en je ouders kunnen ook niet oppassen, is het handig om een oppas te regelen. Maar hoe vind je nou een goede en betrouwbare…
Lees verder
BabyBaby